usahawan oh usahawan..

2-3 minggu ni bebudak rumah aku sibuk nak buat bisnes.Macam2 idea dan cadangan yang kuar antaranya nak bukak pusat cuci kereta dan meniaga kebab atau air di pasar malam.Sembang2 pasal nak buat pinjaman bank smpila nak upah bangla dari negara mane utk tukang cuci kete nanti tu.haha.kesian bangla.Mase bersembang mmg nampak senang mcm takdek masalah tapi bile dah masuk dunia perniagaan tu sindri,macam2 masalah yang akan timbul nanti,kadang2 smpi boleh putus asa la senang cite.

bercerita pasal bisnes ni,dulu aku ngn dak2 1670 ade gak buat bisnes,2-3 taung lepas punye cerita la nie..aku pun tak baper ingat dah,ye lar uban pun penuh dah kat kapla ni haa.nyanyuk dah..haha..bisnes ape kiteorg buat?haaa..kalo nak tau,dulu kiteorg ade la buat bisnes meniaga jersi bola kat apartment2 di uniten tu.bley tahan gak la jualan kiteorang time tu,lagipun kiteorg tak pergi sume blok pun.baru 1 blok tak silap,tu pun dalam 5-6 tingkat je,macam2 dah keluhan kuar.hampeh tol la.haha..penat woo nak mengangkut jersy2 sample nak bagi potential customer kiteorg tu pilih,then kene seret/angkut/tendang(macam2 gaye ade) plastik jersy tu turun dari tingkat 10 blok smpi la tingkat 1,tiap2 rumah d tiap2 tingkat kiteorg g.Dah la ade student yang bising2 lagi,“bang,ni kalo sy bagi deposit ni,kalo abg lari camne?mane tau abg tipu ke”..huhu,“takdek mase la kiteorg nk tipu ko..ko ni tak pernah dok asrama ke?kiteorg amek deposit dulu,pastu kiteorg amek jersy tu dari supplier pastu kiteorg pas la kat ko balik,lgpun kiteorg bawak student id ni..nak lari mendenye”, tapi aku jawab camtu dalam hati je lar,hati pelanggan kene jage beb..customer is alwez rite!.chaits!!..

tapi problemonye bukan sorang je ragu2 ngn kiteorg,ramai giler haa.kalo sorang yang was-was,bley la handle lagi,tapi kalo dah smpi org ke-10,maunye tak buat muke toya je kat derang…aku pun tak tau pesal,padahal muke2 kiteorg muke budak2 baek je,kalo paling jahat/bengis pun muke abg macho je la.ampun ya ampun hak3.tu yg derang takut tu kot..tapi mlm tu abg macho mmg hangen giler ngn sorang budak kerek nie,macam2 haa die tanye,tetibe aku rase macam kat balai polis lak..nak je aku lempang dak tu,tapi ye…customer is alwez rite! demmit la..

jadi selepas penat lelah berjalan dari bilik ke bilik,tingkat ke tingkat mengetuk stiap pintu rumah dan memahirkan skil2 komunikasi dengan customer, (padahal aku rase g dlm 6 tgkt kat 1 blok je,lagi 4 tingkat dan 2 blok tak larat sehh) akhirnye dpt lar amek order,byk gak tak silap aku,dalam 15-20 helai rasenye…lagipun time tu musim bola,musim world cup..jersy german ngn south korea laku gak tuh..so dipendekkan crite,dapat la untung dalam 3-4 ratus time tu,kongsi2 dengan abg macho,mat jiwang ngn abg gagah..time tu abg gagah siap jadi akauntan kiteorg lagi..hak2..siap buat kira2 dalam buku log lagi..ye lar..deposit,maklumat2 ngan tempahan2 customer tu kene la maintan n jage betul2,agar tak timbul masalah d kemudian hari nanti,kang ade gak kiteorg kene cepuk ngn customer..yelar2,customer kan is alwez rite!! abes dah manglish ayat2 aku..rosak2 blog nie..

tapi ape2pun mmg best time tu,kiteorg ingt nak jadikan bende ni amalan setiap sem tapi bile next sem menjelma je,masing2 dah x larat malas ngn sibuk dah..hehe.mmg kuat dugaan buat bisnes woo..macam aku ckp kat atas,sembang2 buat bisnes mmg senang..bercerita dari A smpi Z,tapi time buat bisnes tu nanti,macam2 masalah yang tak dijangka akan timbul dan datang,kalo time tu kite dah ade plan yg rapi dan teratur,insya-Allah sume tu dapat diatasi..kalo tak,jadi ar cam kiteorg..hak3..baru kene terjah ngn budak2 junior kerek(bukan kene terjah ngn abg rambut ketak yek,haha),dah hangen satu badan..menyirap je..

lagi satu nasihat,pade sesape yang nak wat bisnes dan nak wat pinjaman,jgn ngade2 gi pinjam ngn ah long lak..sediakan proposal yang lengkap dan menyakinkan pastu g la buat pinjaman ngn MARA tak pun dapatkan maklumat terperinci kat kementerian pembangunan usahawan..pandai2 la korang cari.

ingt iklan apek klakar dalam tb tu,makin kerap la die muncul akhir2 nie.hehe.
“(dgn muke bengis giler,besinglet lagi)brape lu mau pinjam??..5 ribu?!! kami bagi…10 ribu?!! pun kami bagi..50ribu!! huh,pun kami ada bagi juga..(pastu ade sound effect zup zap zup zap terus transform jadi apek klakar yang skema,rambut belah tepi lagi) ingattt,kami bukan ah long…kami cume mau tolong…(deng deng ting ting)”

hak3..klakar giler apek nie..syabas apek klakar kerna mengembalikan nostalgia zaman usahawan gua serta iklan lu yang menyampaikan mesej yg bagus..

psssssssst: kawan2,takde nak buat projek juta2 ke?penat makan gaji nie..bukak tempat putsal ok gak..juta2 dapat beb,haha…

Advertisements

3 Responses to “usahawan oh usahawan..”

  1. Tak meniaga pun, uban dah sebeban…. kalau meniaga habis satu kapla putih…. 😛

  2. oit,lajunye dah komen..takble jadi nie…

    uban sebeban?huhu..uban sebeban tapi muke tetap bebi2 face gitu..hak3..

  3. kawan_lanun Says:

    gile perasan..muke bebi face konon!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: