Archive for the Teringat.. Category

Darjah 3

Posted in Teringat.. on October 5, 2007 by siputturbo

Zaman2 sekolah sy dulu penuh warna warni kehidupan.Macam2 yang terjadi.Bila memikirkan kembali zaman sekolah sy dulu,kadang2 sy rasa pelik juga dengan personaliti diri sy nie.Mmg haru biru.Betul.

Darjah 3,

sy mmg budak yang cukup baik dan cemerlang d sekolah.Kelas tak pernah ponteng(dapat sijil kedatangan penuh lagi),selalu dapat no 1 xpun no 2 dlm seluruh darjah,paling senyap dlm kelas,pemalu giler dengan pompuan dan baju skolah sy jarang benar comot mcm rakan2 sy yg laen..hebat kan sy.

Masa darjah 3 jugalah,sy mula memakai cermin mata.Rabun jauh warisan keturunan.Masa tu sy still tak tahu menahu tentang fesyen dan reka bentuk cermin mata,jadi apa yang papa sy bagi,itu la yg sy pakai.Papa belikan sy cermin mata yang saiznya besau gile,macam goggle renang haa.Mule2 sy taknak tapi papa takmow beli yang baru so terpaksalah sy pakai juga cermin mata yang besarnya macam goggle renang tu, dari sy darjah 3 sampailah darjah 6.Bertambah2 la sy kelihatan nerd ketika itu.

Tambahan pula di sekolah rendah sy time tu,sudah ada geng pembuli yang sgt suka membuli budak2 baik dan sy semestinya adalah salah seorang mangsa permanent tanpa ada tempoh probation pun. Juga bukan kontrak mahupun temporary.Huhu.Samada secara kebetulan atau mmg dirancang,geng pembuli ni tediri drpd 3 F iaitu Faizal, Firdaus dan Farhan.Dan Farhan adalah seorang perempuan. ya,sy tak tipu.Tapi beliau cun juga,x sangka sy cun2 pun nakal.Hehe..Ops lari topik Jadi, kami(budak2 baik) menggelar merekal 3F. 3F sgt suka melakukan aktiviti2 sosial bersama kami dan antara aktivi-aktivitinya termasuklah memotong barisan d kantin, menguis kaki kami dari belakang ketika kami sedang berjalan, menjadikan kami budak milo untuk membeli air sirap mereka, dan juga menjadi mangsa sumpitan kacang hijau mereka (isi kacang ijau dalam straw pastu menyumpit secara membabi-buta macam orang gile,sakit ooo..).

Dipendekkan cerita,

Penutup kepada kisah baik sy di darjah 3 ini ialah semasa anugerah kecemerlangan pelajar yang diadakan serentak dengan mesyuarat PIBG.Sy mendapat anugerah pelajar terbaik darjah 3 pada tahun tersebut dan dgn gaya sy yang nerd serta tersenyum2 simpul, sy pun berjalan naik ke atas pentas untuk mengambil hadiah dan ketika berjalan pulang ke tempat duduk sy terdengar bisikan,

“Haaa faizal, tengok tu kawan faizal tu,kuat membaca tu sbb tu dia pandai.Spek die besar tu pun mesti sebab die slalu bace buku.Faizal pun rajin2 la blajar nanti ble jadi pandai macam dia”.

Oh sungguh terharu dan gembira sy mase tu,x sangka ada juga yang memuji penampilan sy yang bercermin mata besau ni.Apetah lagi yang memuji tu ialah ayah faizal 3F.Haha…Lebih2 lagi farhan dan firdaus pun ade berdekatan area situ jugak.Kompemla mereka dgr.Haha.Losers.

Dalam hati,“Tu lar ko fezal,asyik dok buli aku je,padan muke ko kene sound ngn ayah ko,mwahaha”,

Sy dah merasa bangga dan riak gile dah…yuhuuu!!

Tiba-tiba..

“Tapi abah tgk cermin mata die tu besar sgt la,macam nak g berenang pun ada,haha. Klakar pulak nampak. Nanti untuk faizal abah belikan yang kecik sikit la baru nampak ok sket”.

“huh??……”

Terus sy berjalan senyap2 dan dari jauh..sy dapat dgr geng 3F gelak terbahak2 mcam kene sawan…cis.sial.

pssssst : Darjah 4 coming soon..

Advertisements

usahawan oh usahawan..

Posted in Teringat.. on October 1, 2007 by siputturbo

2-3 minggu ni bebudak rumah aku sibuk nak buat bisnes.Macam2 idea dan cadangan yang kuar antaranya nak bukak pusat cuci kereta dan meniaga kebab atau air di pasar malam.Sembang2 pasal nak buat pinjaman bank smpila nak upah bangla dari negara mane utk tukang cuci kete nanti tu.haha.kesian bangla.Mase bersembang mmg nampak senang mcm takdek masalah tapi bile dah masuk dunia perniagaan tu sindri,macam2 masalah yang akan timbul nanti,kadang2 smpi boleh putus asa la senang cite.

bercerita pasal bisnes ni,dulu aku ngn dak2 1670 ade gak buat bisnes,2-3 taung lepas punye cerita la nie..aku pun tak baper ingat dah,ye lar uban pun penuh dah kat kapla ni haa.nyanyuk dah..haha..bisnes ape kiteorg buat?haaa..kalo nak tau,dulu kiteorg ade la buat bisnes meniaga jersi bola kat apartment2 di uniten tu.bley tahan gak la jualan kiteorang time tu,lagipun kiteorg tak pergi sume blok pun.baru 1 blok tak silap,tu pun dalam 5-6 tingkat je,macam2 dah keluhan kuar.hampeh tol la.haha..penat woo nak mengangkut jersy2 sample nak bagi potential customer kiteorg tu pilih,then kene seret/angkut/tendang(macam2 gaye ade) plastik jersy tu turun dari tingkat 10 blok smpi la tingkat 1,tiap2 rumah d tiap2 tingkat kiteorg g.Dah la ade student yang bising2 lagi,“bang,ni kalo sy bagi deposit ni,kalo abg lari camne?mane tau abg tipu ke”..huhu,“takdek mase la kiteorg nk tipu ko..ko ni tak pernah dok asrama ke?kiteorg amek deposit dulu,pastu kiteorg amek jersy tu dari supplier pastu kiteorg pas la kat ko balik,lgpun kiteorg bawak student id ni..nak lari mendenye”, tapi aku jawab camtu dalam hati je lar,hati pelanggan kene jage beb..customer is alwez rite!.chaits!!..

tapi problemonye bukan sorang je ragu2 ngn kiteorg,ramai giler haa.kalo sorang yang was-was,bley la handle lagi,tapi kalo dah smpi org ke-10,maunye tak buat muke toya je kat derang…aku pun tak tau pesal,padahal muke2 kiteorg muke budak2 baek je,kalo paling jahat/bengis pun muke abg macho je la.ampun ya ampun hak3.tu yg derang takut tu kot..tapi mlm tu abg macho mmg hangen giler ngn sorang budak kerek nie,macam2 haa die tanye,tetibe aku rase macam kat balai polis lak..nak je aku lempang dak tu,tapi ye…customer is alwez rite! demmit la..

jadi selepas penat lelah berjalan dari bilik ke bilik,tingkat ke tingkat mengetuk stiap pintu rumah dan memahirkan skil2 komunikasi dengan customer, (padahal aku rase g dlm 6 tgkt kat 1 blok je,lagi 4 tingkat dan 2 blok tak larat sehh) akhirnye dpt lar amek order,byk gak tak silap aku,dalam 15-20 helai rasenye…lagipun time tu musim bola,musim world cup..jersy german ngn south korea laku gak tuh..so dipendekkan crite,dapat la untung dalam 3-4 ratus time tu,kongsi2 dengan abg macho,mat jiwang ngn abg gagah..time tu abg gagah siap jadi akauntan kiteorg lagi..hak2..siap buat kira2 dalam buku log lagi..ye lar..deposit,maklumat2 ngan tempahan2 customer tu kene la maintan n jage betul2,agar tak timbul masalah d kemudian hari nanti,kang ade gak kiteorg kene cepuk ngn customer..yelar2,customer kan is alwez rite!! abes dah manglish ayat2 aku..rosak2 blog nie..

tapi ape2pun mmg best time tu,kiteorg ingt nak jadikan bende ni amalan setiap sem tapi bile next sem menjelma je,masing2 dah x larat malas ngn sibuk dah..hehe.mmg kuat dugaan buat bisnes woo..macam aku ckp kat atas,sembang2 buat bisnes mmg senang..bercerita dari A smpi Z,tapi time buat bisnes tu nanti,macam2 masalah yang tak dijangka akan timbul dan datang,kalo time tu kite dah ade plan yg rapi dan teratur,insya-Allah sume tu dapat diatasi..kalo tak,jadi ar cam kiteorg..hak3..baru kene terjah ngn budak2 junior kerek(bukan kene terjah ngn abg rambut ketak yek,haha),dah hangen satu badan..menyirap je..

lagi satu nasihat,pade sesape yang nak wat bisnes dan nak wat pinjaman,jgn ngade2 gi pinjam ngn ah long lak..sediakan proposal yang lengkap dan menyakinkan pastu g la buat pinjaman ngn MARA tak pun dapatkan maklumat terperinci kat kementerian pembangunan usahawan..pandai2 la korang cari.

ingt iklan apek klakar dalam tb tu,makin kerap la die muncul akhir2 nie.hehe.
“(dgn muke bengis giler,besinglet lagi)brape lu mau pinjam??..5 ribu?!! kami bagi…10 ribu?!! pun kami bagi..50ribu!! huh,pun kami ada bagi juga..(pastu ade sound effect zup zap zup zap terus transform jadi apek klakar yang skema,rambut belah tepi lagi) ingattt,kami bukan ah long…kami cume mau tolong…(deng deng ting ting)”

hak3..klakar giler apek nie..syabas apek klakar kerna mengembalikan nostalgia zaman usahawan gua serta iklan lu yang menyampaikan mesej yg bagus..

psssssssst: kawan2,takde nak buat projek juta2 ke?penat makan gaji nie..bukak tempat putsal ok gak..juta2 dapat beb,haha…

1670 punye cerita.

Posted in Teringat.. on September 26, 2007 by siputturbo

Assalamualaikum suma,
Sebelum terlupa dan sementara sy masih dalam mood nostalgia,ade baiknye saya kenalkan watak2 yang ada dalam pikiran sy nie..
Ni sume takde kaitan dgn yang idop atau mati ye..erm.ade la chikit2 same..hik3..


Abg Macho
Rasanya sume udah kenal dgn beliau,malah beliau adalah watak yang muncul dalam episod pertama Ramadahan Dolu2.Syabas kepada beliau kerana berjaya menempatkan diri sbgai org pertama. First Macho Man…hihi
**Kekuatan beliau : Ex-5 WJX yang bley ditransfomerskan menjadi Waja Version X,di samping mempunyai sebotol air mineral di dalam raga moto beliau yang dgunakan sebagai senjata rahsia beliau. Bulu mata beliau juga amat lentik,kalah awek2 area setiawangsa.hehe.sape2 nak tau kehebatan botol air mineral beliau,gi bace post Ramadhan Dolu2
**Kelemahan beliau : mudah tergoda dan digoda wanita2 samada di myspace,frenster dan yg sama waktu dgnnya. beliau akan amek email awek2 di frenster/myspace dan add dalam ym/msn beliau dan seterusnya mula berpacaran di ruang siber.

Mat Jiwang
Watak ni adalah watak baru tapi beliau dah mengesahkan status beliau sbgai Mat Jiwang,so mmg gelaran ni boley dipakai secara rasmi.
**Kekuatan beliau : Mampu melahirkan kata2 puitis dan bunga2 tak kira di mana jua beliau berada,samada ketika beliau menulis di blog,atau ketika beliau meletak status di ym atau ketika mengurat awek2 semasa tunggu nak masuk kelas.Beliau juga suke membuat kerja amal.Bagus budak nieh.Juga ade ciri2 pemimpin generasi baru.sesuai la jadi gomen.
**Kelemahan beliau : sbrnya kelemahan beliau ni bagus gak,hehe..kelemahan beliau adalah beliau sgt suka membuat assignment dan projek2 yg lecturer bagi,walopon kije tu adalah kije kumpulan tapi beliau tetap tabah dan cekal untuk buat sorang2..Terima kasih aku ucapkan padamu..(weh kawan2,jgn lupe jase baek member kite sorang ni.hehe)

Mat Sports
haha,member sy yang sorang ni sgt giler bersukan..sume jenis sukan dibedalnye..tenis,bola sepak,basketball,bola tampar,badminton,ping pong,golf,kriket dan byk lagi..die ni mmg suke perasan diri die ayam tambatan time skolah2 dulu,sbb tu sume bende die nak maen..
**Kekuatan beliau : kelebihan beliau untuk menceburi sume jenis sukan mmg terserlah walopon tak sume die champion atau terrer..keh3..tapi bagus la bersukan,sihat tubuh badan..Muke beliau yang jambu serta aktif sukan juge punca beliau diminati ramai2 aweks tapi… 2/3 drpd aweks2 yang meminati beliau sumenye bersaiz agak besar juga..hik3..dah jodoh la katekan..
**Kelemahan beliau : paling lemah bile bab2 mengutip sewa rumah,mmg fail tahap gaban punye..kelemahan beliau mengutip sewa rumah dgn berkesan bulan2 menyebabkan ade ahli2 rumah yang tertunggak sewa rumahnye tak termasuklah sy..hihi.sume ko punye pasal la Mat Sports!! beliau juga amat lemah dalam bab2 mandi pagi time nak g klas,biasenye beliau cuma basuh muka dan gosok gg sahaje..nasib baek tak mandi secara niat je.ceh! lu ni busuk ar.haha!

Mat Dating
sepertimana nama beliau,mat dating sgt suka dating.beliau mampu berdating di tempat yang sama berkali2 dalam satu minggu tanpa ada rasa jemu atau bosan..hebat sungguh beliau! kalo hari ni g mines,esok mines lagi,dan lusa pun mines lagi..apetah lagi tulat dan tubin serta hari2 berikutnye..
**Kekuatan beliau : kebolehan beliau untuk dating bertubi tubi…skrg beliau telah dilantik menjadi ketua rumah dan menguruskan pembayaran bil2 kat rumah.Juga seorang yang sgt suka gotong royong.Selain drpd itu,kehebatan dan kebijaksanaan beliau dalam bab2 modifikasi kereta mmg diakui,mmg tak dinafikan sama sekali..ape2 pasal kete,sila tanye beliau ye..
**Kelemahan beliau : erm jap..ape yer…hahaha,ade2.beliau sgt lemah dgn asap rokok..disebabkan rumah kami skang ni ramai perokok2 tegar,mmg tahap naga berasap punye,beliau telah menjadikan bilik beliau sbgai zon larangan merokok…sape2 isap rokok dlm bilik beliau sure kene tempeleng..hak3..lutut beliau juge sgt lemah,hihi..bukan sbb tuuuttt,tapi sbb beliau menjalani pembedahan kat lutut satu ketika dulu..hehe..korang ni pikiaq bukan2 betul..

Abg Lucu
tak tau nak bg gelaran ape utk watak nie,tapi dsebabkan beliau seorang yang lucu,klakar dan lawak,so sy panggil beliau Abg Lucu lar..pat setengah dah ni wey!!!
**Kekuatan beliau : pandai membuat lawak jenaka untuk menceriakan suasana rumah kami. Beliau juga mampu menjadi halimunan dengan mendiamkan diri di dalam bilik dengan headset di telinga,sambil mengadap laptop dan bermuka gersang pada masa yg sama,haaaaa ape ko buat haaaa?!!
**Kelemahan beliau : haha…kawan2 mesti tau ape kelemahan beliau..hehe..beliau mempunyai taste yang agak pelik,suka kepda mak2 orang terutamanya yang ibu2 tunggal tu..hak3..taste beliau mmg taste mak oang..sgt gemar menonton rancangan2 di slot samarinda sbb mak2 org dalam tu sumenye kaya2 dan menawan kalbu aka mak2 datin..hehe.

Oh ya,sy juga ingin selitkan satu watak yg dulunya pernah menghiasi warna warni rumah sewa kami,Abg Gagah..

Abg Gagah
**Kekuatan beliau : abg gagah adalah seorang pesilat tegar dalam Persatuan Silat Cekak Uniten,beliau memegang jawatan yang agak tinggi juga dalam persatuan itu. beliau seorang yang amat aktif bersilat dan juga merupakan seorang bek kanan pasukan bola kami.jgn sesekali memperkotak-katikkan beliau di padang bola,skali beliau tepuk tanah menggunakan Hikmat Tepuk Bumi,mau bergolek2 macam cacing kepanasan anda nanti..ingt tuu..beliau juga ada kelisa warne hijau yg sgt comel.baru spray tu beb.keh3..satu lagi,sambal tumis beliau mmg pawer giler,mampu disimpan di dalam peti berbulan2 lamenye tapi masih bole digune umpama baru semalam dihasilkan,tapi later mmg masuk tandas la korang sume jawabnye..haha
**Kelemahan beliau : mampu tido dalam pelbagai gaya dan tidak kira masa2..jgnla anda kecik hati dgn beliau jika tengah sedap2 anda berborak2 dengan beliau,tetibe anda melihat beliau telah pun tido 5 menet yang lepas..hebat bukan?haha..

*************************************************************************************************

Walo macam mane pun,watak2 ni la yang telah menghiasi perjalanan idop saya selaman 5 tahun di uniten dan juga 5 tahun hidup sbgai anak perantauan di negeri orang.Dan 5 tahun yang lepas tu dah pun jadi kenangan dan nostalgia buat masing2,kita tak mampu untuk mengubah ape yang dah terjadi tapi kite masih mampu melakar dan mencipta mase depan yang lebih indah dan baik untuk diri masing2,semoga masa hadapan yang mendatang kita masih lagi mampu bergelak ketawa dan bergurau senda macam dulu..majulah diri anda sindri untuk diri anda sindri!!

ade org tanye,”ko kan budak klate,biase budak2 klate ni suke puak2 dan duduk skali satu rumah sewa.np ko x duduk skali nga budak2 klate yang laen”..jawab sy,”kalo duduk satu puak nanti tak berkembang plak,baek la bercampur2 xde salahnye pun kan at least berkembang la sikit aku nie..” jadi mmg tepat la pilihan sy untuk duduk dgn anda semua,mmg dah berkembang pun sy nie dari sume segi..ceh!

thx thx and thx again…thx for the frenship and and thx for the memories,u guyz r the best!!, yelar jiwang seh aku..ceh..

hidup 1670!!!

seperti biase,sila tinggal komen2 yang membina dan mengutuk kalo boleh..haha

pssssssstttt : tengah2 kije pun sempat post blog sehhhhh

Ramadhan Dolu2

Posted in Teringat.. on September 17, 2007 by siputturbo

Ramadhan dolu2 masa stadi kat uniten,
rasa gembira bile time berbuke dgn member2 di rumah walopon berada jauh dari famly.at least ade la lawak2 bodoh dan sengal member2 rumah yang menghiburkan..petang2 je wajib gi baram (bazar ramadhan) yg kat serdang depan rumah kiteorg ni..kadang2 time berbuke,kuih muih kene paw pun takpe,still hepi n rileks sbb esoknye paw la balik kueh dieorg.haha..

Dulu sy slalu tumpang motor member sy bile nak gi baram,name gelaran member sy ni Abg Macho(bkn nama sebenar),Abg Macho ni suke gi baram dan selain membeli juadah berbuka puasa,tujuan lain beliau adalah adalah utk mengusha awek2 kat baram,terutamanya awek upm..beliau akan berpakaian begitu macho skali dan awek2 kat baram pasti terpegun melihat cara beliau berpakaian.nasib baik sy juga lelaki,kalo tak mmg sy pun cair dgn penampilan Abg Macho.haha..beliau suke mengusha awek dengan jelingan matanya yang tajam tu,ye lar bulu mata Abg Macho mmg lentik habis,awek mana yang tak terpikat..kompem cair punye..

Abg Macho juga slalu bangga2 dengan plet moto ex5 beliau,WJX ****..menurut kata Abg Macho,motonya tu bley ditransformerskan menjadi WaJa version X..sbb tu pletnye WJX..WaJa version X ni juga mempunyai senjata yang cukup berbahaya iaitu botol air mineral. Botol air mineral ni memang sentiasa ada di dalam raga moto Abg Macho..Botol air mineral ni juga merupakan salah satu faktor utama menjadikan Abg Macho kelihatan sangat macho dalam menjalani hari2nya…Ceritanya mcm nie,apabila Abg Macho smpi ke destinasi tujuan beliau,Abg Macho akan mengambil botol air mineral tersebut dan mencurahkan sedikit air ke tangan lalu diusapkan sama rata ke rambut beliau agar rambutnya akan basah dan pada ketika itu juga,beliau akan mengeluarkan sikat kuning hikmat beliau dan beliau akan semacho mungkin menyikat rambut beliau dengan penuh gaya sekali menggunakan side mirror moto beliau..beliau sangat bergaya dan macho bukan?haha..

Sy juga amat respek dengan Abg Macho kerana beliau adalah captain team bola sy,sy kagum dengan ketegasan dan kebolehan beliau mengawal emosi dan permainan kami sume..ketegasan beliau juga sangat menyerlah sehinggakan ada satu ketika lecturer kami terasa gerun dengan beliau,dan setiap kali lecturer tersebut terserempak dengan beliau,lecturer tersebut akan menghadiahkan beliau buah-buahan.sungguh takut lecturer tersebut dgn beliau.haha

Walaubagaimanapun,Abg Macho seorang yang baik dan jujur dalam perhubungan..Sepanjang 5 tahun mengenali beliau,ternyata sukar dicari ganti rakan seperti beliau,teman melepak di mamak,teman seperjuangan menyokong maki hamun bolasepak Malaysia,teman untuk di’paw’ koleksi movie donlot2 beliau dan juga teman yang sentiasa pergi tarawih tak macam sy…Sy amat gembira mempunyai rakan seperti beliau..

Kepada rakan2 sekalian,sayangilah rakan2 anda seperti anda menyayangi diri anda sendiri,jangan backstab mereka..buruk padahnya..akhir kata,renung2kan dan selamat beramal..

Oh ya,sapa nak naek WJX Abg Macho pergi baram petang ni?

p/s : Jgn marah aku weh,aku hanya menjalankan tugas.hihi